Vaniļas pāksts ir garšviela, ko iegūst no vienīgā ēdamā Liānu ģints, Orhideju dzimtas auga – Vaniļas Orhidejas.

     Ir trīs galvenās šķirnes, ko izdala - Vanilla Planifolia, Vanilla Tahitensis, Vanilla pompona. Visplašāk pazīstamā šķirne ir Vanilla Planifolia – pazīstama arī kā Madagaskaras vai Burbonas vaniļa.  

     Vaniļas dzimtene ir Meksika. Eiropa Vaniļas pākstis iepazina 16. gadsimta sākumā, konkrētāk 1520. gadā kad spāņu jūrasbraucējs Hernans Kortezs tās atveda no Amerikas.

     Vaniļas pākstis ir otra dārgākā garšviela pasaulē tūlīt aiz Safrāna, galvenokārt tāpēc, ka to ir ļoti sarežģīti un darbietilpīgi izaudzēt. No stāda iestādīšanas brīža paiet aptuveni 3 gadi, līdz vaniļas orhideja ir gatava dot augļus. Katrs ziediņš kas uzzied tikai reizi gadā tiek apputeksnēts ar rokām 5-6 stundu laikā pēc uzziedēšanas. Tad ir vajadzīgi aptuveni 9 mēneši, lai izaugtu pati vaniļas pāksts. Kad vaniļas pākstis tiek novāktas, paiet vēl vismaz 2-3 mēneši līdz vaniļas pākstis fermentācijas procesa rezultātā iegūst mums zināmo, raksturīgo izskatu un smaržu.

     Negatavās Vaniļas pākstis ir pilnīgi bez garšas un smaržās, savu īpatnējo saldo aromātu un krāsu, kas variē no tumšbrūnas līdz par melnai tās iegūst pēc žāvēšanas un fermentēšanas. Vaniļas pākstis satur aptuveni 3 % vanilīna, kas ir tikai 1 sastāvdaļa no 172 komponentiem, kurus satur Vaniļas pākstis. Cilvēkiem tā arī nav izdevies kopēt šo unikālo garšaugu, izņemot vanilīnu, kuru lietojot jāievēro mērenība, jo ja to pievienosiet par daudz, maigās garšas vietā ēdiens iegūs rūgtu garšu.

     Vaniļu plaši izmanto pārtikā, kā garšvielu un ēdiena aromatizētāju konditorejas un piena izstrādājumos, pie dzērieniem un liķieriem, kā arī kosmētikā, SPA procedūrās un aromterapijā. Vaniļa ir pasaulē populārākā garša un aromāts.

     Šobrīd pasaules vadošie vaniļas pākšu audzētāji patērētājam galvenokārt piedāvā 3-4 vaniļas pākšu/ekstrakta veidus. Šie veidi tiek izdalīti vadoties pēc vaniļas pākšu augšanas reģiona, veida, kā tās tiek audzētas, novāktas, apstrādātas un uzglabātas. 

Madagaskaras vai Burbonas vaniļa

     Šis ir visbiežāk sastopamais un veikalā pieejamais vaniļas pākšu/ekstrakta veids. Lielākā daļa vaniļas pākšu audzētāju izvēlas kultivēt tieši šo šķirni, jo pēc vaniļas pākšu novākšanas un apstrādes, tieši šī vaniļas orhidejas šķirne ko dēvē par Vanilla Planifolia, mums piedāvā pasaulē populārāko un gardāko aromātu, ko mēs pazīstam, kā vaniļas aromātu.

     Lai aprakstītu Madagaskaras vai Burbonas vaniļas pākšu/ekstrakta aromātu mēdz lietot tādus vārdus, kā: krēmīgs, salds, siens, tabaka, rums, rozīnes un brūnais cukurs.

Taiti vaniļa

     Tiek audzēta dažādās Klusā okeāna dienvidu daļas salās. Šajā reģionā audzē vaniļas pākstis, kuras iegūst no vaniļas orhidejas sķirņu hibrīda Vanilla Tahitensis. Pākstis ir tumšākas un īsākas. Tās ir ļoti aromātiskas. Šis vaniļas pākšu/ekstrakta veids ir īpaši piemērots kūku cepšanai, kūku pildījumu pagatavošanai vai arī var pievienot jebkurai Jūsu gatavotā ēdiena receptei, ja vēlaties ēdienam piešķirt mazliet augļu aromāta un garšas nianses. Šis vaniļas pākšu/ekstrakta veids veikalos tiek piedāvāts reti un limitētos daudzumos.

     Lai aprakstītu Taiti vaniļas pākšu/ekstrakta aromātu mēdz lietot tādus vārdus, kā: augļi, ķirši, šokolāde, žāvētas plūmes, anīss un sarkanvīns.

Meksikas vaniļa

     Pieejama daudz mazākos daudzumos, kā Madagaskaras/Burbonas vaniļas pākstis/ekstrakts. Šo vaniļas veidu arī iegūst no vaniļas orhidejas Vanilla Planifolia, taču atšķiras metode, kā to iegūst un apstrādā. Rezultātā vaniļas pākstis ir lielākas un eļļainākas, aromāts "smagāks", "dziļāks" un specifiskāks. Lieliski sader kombinācijā ar šokolādi un kanēli. Šīs vaniļas pākstis/ekstraktu īpaši rekomendē ja vēlaties pagatavot kafijas liķieri.

Indonēzijas vaniļa

     Šis ir vismazāk pieejamais vaniļas pākšu/ekstrakta veids ASV un Eiropas tirgū. Šo vaniļas veidu arī iegūst no vaniļas orhidejas Vanilla Planifolia. Vaniļas pākšu audzēšana te ir bizness, kas vēl tikai tiek attīstīts un apgūts. Vaniļas pākstis tiek iegūtas to agrīnajā gatavības stadijā un žāvēšanā izmantots mākslīgais karstums. Tāpēc šajā reģionā audzētās vaniļas pākstis nepaspēj attīstīt visu to sarežģīto aromāta buķeti, kas piemīt Madagaskaras/Burbonas vaniļas pākstīm. Tajā pašā laikā šīm vaniļas pākstīm piemīt unikāls, tikai Indonēzijas reģionā augošu vaniļas pākšu aromāts. Tās smaržo pēc koka, riekstiem un dūmiem.

     Indonēzijā audzētās vaniļas pākstis/ekstraktu iesaka lietot pie tām ēdienu receptēm, kur nepieciešama augsta gatavošanas temperatūra.

Copyright © Vaniļas debesis 2014-2017             

 .