Vaniļas pākstis

Vaniļas pāksts ir garšviela, ko iegūst no vienīgā ēdamā Liānu ģints, Orhideju dzimtas auga – Vaniļas Orhidejas.

Vaniļas pākstis ir otra dārgākā garšviela pasaulē tūlīt aiz Safrāna, galvenokārt tāpēc, ka to ir ļoti sarežģīti un darbietilpīgi izaudzēt. No stāda iestādīšanas brīža paiet aptuveni 3 gadi, līdz vaniļas orhideja ir gatava dot augļus. Katrs ziediņš kas uzzied tikai reizi gadā tiek apputeksnēts ar rokām 5-6 stundu laikā pēc uzziedēšanas. Tad ir vajadzīgi aptuveni 9 mēneši, lai izaugtu pati vaniļas pāksts. Kad vaniļas pākstis tiek novāktas, paiet vēl vismaz 2-3 mēneši līdz vaniļas pākstis fermentācijas procesa rezultātā iegūst mums zināmo, raksturīgo izskatu un smaržu.

Aromātiskajai vaniļas pākstij nav nekāda sakara ar vanilīnu vai vanilīna cukuru vai vaniļas esenci, kurā ir iejaukta laboratorijā iegūta sintētiska viela, kas tikai māna mūsu garšas kārpiņas. Kurš reiz pamēģinājis īstās vaniļas aromātu un garšu, nekad vairs neatgriezīsies pie vanilīna, vanilīna cukura vai vaniļas esences!

Vaniļas pākstis pievieno konditorejas izstrādājumiem, saldējumam, dzērieniem un desertiem. Ar to aromatizē cepumus, pudiņus, suflē, kompotus un ievārījumus, biskvītus, krēmus, saldējumus, ķīseļus. Vaniļas pāksts labi sader kopā ar safrānu un kanēli, tās aromāts lieliski izceļ šokolādes garšu. Labi sader ar saldajiem biezpiena izstrādājumiem, saldo krējumu.

Vaniļas pākstis ir tumši brūnas pākstis, 11 līdz pat 20 cm garas un reizēm pat garākas. Fermentēšanas procesa laikā tās kļūst elastīgas un eļļainas. Vaniļas īpašo aromātu rada ēteriskās eļļas, kas ir tikai jau fermentētās pākstīs. Interesanti, ka tikko novāktām vaniļas pākstīm smaržas nav.

Pareizi uzglabājot, vaniļas pākstis mājas apstākļos var uzglabāt vairākus gadus. Ir bijuši gadījumi, kad tās ir lietojamas pat pēc 50 gadiem. Ne velti saka, ka vaniļa ir kā labs vīns, kļūst labāka ar gadiem.

Medicīniski gan nav pierādīts, bet runā, ka Vaniļa ne tikai piedod neatkārtojamu, burvīgu aromātu, bet arī uzlabo veselību. Tā palīdz samazināt asinsspiedienu, tonizē galvas smadzeņu darbību, aktivizē nervu šūnas, palielina darbaspējas, samazina muskuļu spazmas, normalizē endokrīnās sistēmas dziedzeru darbību, kā arī aktivizē gremošanu: palīdz uzsūkt barību kuņģī un zarnu traktā, samazina iekaisuma procesus. Ja gadījies pārkarst saulē, vaniļas cukuru sajauc ar ūdeni un dzer. Vaniļu pievieno masāžas eļļām, lai noņemtu lieko saspringumu muskuļos un palielinātu darbaspējas. Diemžēl dabīgo vaniļu neiesaka lietot grūtniecēm, jo tā veicina estrogēna izstrādi. Nedrīkst arī izmantot, ja ir pazemināts asinsspiediens vai gastrīts ar palielinātu skābes daudzumu.

Vaniļas pākstis aug vismaz 7 dažādos pasaules reģionos (Indija, Indonēzija, Madagaskara, Taiti, Meksika, Komoru salās un Āfrikas pērlē Ugandā). Katrai no šīm vaniļas pākstīm piemīt unikāls, neatkārtojams, dievīgs vaniļas aromāts, kas ir unikāls, raksturīgs tikai konkrētajā reģionā audzētajām vaniļas pākstīm.

Esi gatavs jauniem garšas izaicinājumiem? Pamēģini! Kura būs tieši Tava vaniļas pāksts :)

Copyright © Vaniļas debesis 2014-2017             

 .